free hit counters

    InTech bedrijven

(10-04-2014)

Oplevering van dijkversterking in jaren 60 stijl

Een deel van de dijk rondom de Beemsterpolder is de afgelopen periode versterkt. Het werk is af en afgelopen maand was de oplevering. Door een ludieke actie van aannemer kreeg de oplevering van de boezemkade een jaren 60 tintje.

Het deel wat de afgelopen periode versterkt is, is de Zuiddijk tussen het Verloren Eind tot 500 meter voorbij de Jisperweg. Het versterken van de dijk rondom de Beemsterpolder is een dijkverbetering vanuit het programma VBK. De Zuiddijk is het eerste deel in de Beemster dat nu is verstevigd. Aan de rest van dijk rondom de Beemsterpolder doen we nu grondonderzoek en gaan we in de toekomst verbeteren waar dat nodig is.

Het werk bestond uit het verbeteren van 2,15 kilometer boezemkade door het aanbrengen een steunberm om de binnenwaartse stabiliteit te verbeteren en tevens de aanwezige kwel te bestrijden. In acht weken tijd is 23.000 m3 klei verwerkt waarvan het grootste deel uit de Beemster zelf kwam. De klei is vanaf verschillende locaties naar een grond-depot ter hoogte van het Verloren Eind gebracht. Vanuit dit gronddepot is met behulp van zes dumpers en drie kranen de klei in de steunberm verwerkt.

Voor de oplevering zou de directievoerder van het werk in eerste instantie op de fiets komen, maar de aannemer was kort daarvoor aan zijn knie geopereerd. De aannemer liet in een reactie weten voor een ander vervoermiddel te zorgen, dit werd een Solex. Niet alleen voor de directievoerder, maar voor alle negen aanwezigen was er een Solex beschikbaar. Ondanks het ontbreken van de witte pothelm en de leren jas werd onder schitterende Hollandse luchten het mooie resultaat van de versterking opgenomen.

 

Een filmpje van de oplevering kunt u via deze link bekijken:
http://www.youtube.com/watch?v=0wCh2H6QYn0

Ingenieurs- & Technisch Adviesbureau
Waarderweg 50-P
2031 BP Haarlem, The Netherlands